Ruwharige Jack Russel kopen? Dit zijn de kenmerken, voor- en nadelen!

ruwharige jack russell
DierDier

Als er ergens verwarring over is dan is het wel over het type vacht bij de Jack Russell terriër. U bent waarschijnlijk op zoek naar een een Jack Russell die past bij uw voorkeuren en bezwaren, misschien wel omdat het te maken heeft met een allergie. Dit artikel zal zich uitsluitend richten op de ruwharige Jack Russel, ook wel langharige Jack Russel genoemd. Wat zijn de voor- en nadelen en wat zijn de kenmerken van een ruwharige Jack Russel?

Ruwharige Jack Russel Overzicht

Een ruwharige Jack Russel is 100% hetzelfde als een Jack Russell met gladde vacht als het gaat over gedrag en temperament.

Beide honden zijn allebei Jack Russell Terriërs.

Zo simpel is het.

De verschillen in gedrag, persoonlijkheid en de hond zelf, komt door het fokken en de bloedlijn van de Jack Russell Terriër.

Het fysieke uiterlijk van de vacht van de Jack Russell Terriër zal anders zijn bij een ruwharige Jack Russel terriër.

De verzorging die een ruwharige Jack nodig heeft zal ook anders zijn in vergelijking met een gladharige Jack Russell Terriër.

jack russell langharig

Verschillen tussen ruwharige en gladharige Jack Russell Terriër

Zoals al eerder genoemd zitten de verschillen tussen de twee soorten honden in de vacht, het werk dat ermee is gemoeid en het eventuele potentiele verharen.

Ok en natuurlijk het uiterlijk!

Dit is een groot verschil bij deze twee soorten vacht.

Een ruwharige Jack zal langer haar hebben dat vaak verschillende kanten uit groeit en zijn bekend van die Jack Russell snorren die je vaak op foto’s of zelfs op televisie ziet.

Jack Russell Terriërs met een gladde vacht hebben een glanzend, schoon uiterlijk door hun vacht. Vergis je echter niet, ze staan bekend om het feit dat ze flink verharen en dat ze even zo veel verzorging nodig hebben.

Hier zullen we nu verder op ingaan.

Verharen ruwharige Jack Russells?

Jazeker ze verharen!

Het goede nieuws is dat ze niet zo veel uitvallen als de gladharige Jack Russell en de haren die uitvallen zijn niet zo speldachtig zijn.

Als je echter geen haren in huis kunt tolereren dan is een ruwharige Jack zeker niet de ideale hond voor jou, want het verharen zal zeker meer zijn dat jouw voorkeur heeft.

Verder in dit artikel zullen we meer verzorgingsbehoeftes en kenmerken bespreken.

 

Zijn de ruwharige Jacks hypoallergeen?

Nee, ruwharige Jacks worden niet beschouwd als hypoallergene honden. Ze zijn bekend dat ze middelmatig verharen. Dit kan worden verminderd door een goede routine van verzorging van de hond.

In het algemeen gesproken, als je een hypoallergeen hondenras wilt, dan is de ruwharige Jack Russel niet ideaal voor jou en het gezin.

 

De verzorgingsbehoefte van een ruwharige Jack Russell

Nu is het tijd om het te hebben over de verzorgingsbehoefte van deze soort te bespreken. Dit wijkt enigszins af van de verzorging van een een gladharige Jack Russell Terriër

Borstelen

Borstelen is een van de meest cruciale taken die je regelmatig moet uitvoeren bij een ruwharige Jack Russell.

Dit geldt overigens ook voor de gladharige Jack Russell.

Het borstelen helpt bij het verwijderen van vies haar en zorgt ervoor dat oude en dode haren al uit de vacht worden getrokken voordat tijdens het verharen in huis terecht komen.

Het is aan te raden om een Jack Russell Terriër, maar hoe meer de ruwharige Jack Russell wordt geborsteld, hoe beter!

Te veel borstelen is niet echt een ding bij dit hondenras. Door veel te borstelen wordt de vacht mooi glanzend en is de vacht veel schoner.

 

Regelmatige in bad is belangrijk voor de ruwharige Jack Russel terriër

Regelmatig in bad gaan is nog een cruciaal onderdeel van de verzorging van dit type vacht.

Dit is wel een punt van aandacht, want je kan het ook te veel doen als je niet voorzichtig bent. Doe jou ruwharige Jack dus regelmatig in bad, maar niet te frequent anders loop het risico dat de huid en het haar uitdroogt van jouw hond.

Het advies is om jouw ruwharige Jack Russel ongeveer om de 4-6 weken in bad gaat.

Borstel jouw hond voordat hij in bad gaat en gebruik een kwalitatief goede shampoo en conditioner voor het beste resultaat.

Je zou ook kunnen overwegen om een shampoo te gebruiken die speciaal is gemaakt voor de ruwharige Jack voor een optimaal resultaat.

 

Strippen

Strippen is de meest saaie taak waar je mee te maken krijgt bij het verzorgen van een ruwharige Jack, maar het is zeker noodzakelijk.

Het goede nieuws is dat dit maar twee keer per jaar hoeft te gebeuren voor het beste resultaat.

Na het borstelen van het losse haar, kun je de overgebleven haren strippen. Er bestaan hier speciale stripmessen voor die deze taak redelijk makkelijk maken.

Een aanrader is om deze taak te laten uitvoeren door een professional. Zij weten wat ze doen en het bespaart je een hoop hoofpijn als je het zelf doet. Het is ook niet zo duur als je zou verwachten om het goed te laten doen.

 

Trimmen/scheren

Trimmen is een primair verschil in vergelijking met de gladharige Jack Russell terriër.

Dit komt door het feit dat een ruwharige Jack Russel terriër langere haren krijgt rond de ogen, wenkbrauwen en rond de lippen.

Daarom moeten deze gebieden netjes geschoren worden met een speciale schaar om er zeker van te zijn dat het aan beide even kort is.

In de basis ben je met deze actie klaar met het verzorgingsproces en de laatste stap is om ervoor te zorgen dat jouw hond er uitziet als een echte showhond 🙂

 

Ruwharige Jack Russell Terriërs kunnen geweldige familiehonden zijn

Beide Jack Russells, ruw- of gladharig, kunnen een geweldige aanwinst zijn voor het gezin, het zijn echte trouwe makkers..

Beide hebben hun unieke persoonlijkheden en zullen je ongetwijfeld lekker bezig houden door hun uithoudingsvermogen, speelsheid en eigenwijsheid.

 

DierDier