Hond plast in huis? Dit zijn oorzaken!

DierDier

De reden dat jouw hond plast in huis kan vele oorzaken hebben. Laten we beginnen bij het begin. Als je onlangs een Jack Russell pup in huis hebt aangeschaft is de kans groot dat jij hem nog zindelijk moet maken. Het is daarom echt niet vreemd dat jouw hond in huis plast. Dit hoort er nu eenmaal bij. Dit is een fase waar je doorheen moet!

Als een oudere hond plast in huis dan zal er zeer waarschijnlijk wat anders aan de hand zijn. Je moet hierbij dan denken aan een blaasontsteking of een urineweg infectie.

Onderdanig plassen

Een andere oorzaak kan zijn dat er sprake is van onderdanig plassen. Dit verschijnsel is niet op te lossen met training. De oorzaak ligt vaak aan een zwakke blaas op het moment jouw Jack Russell opgewonden of bang is.

Dit is de reden waarom dit vaak wordt waargenomen bij jongere honden. Onderdanig plassen komt zowel voor bij mannelijke als vrouwelijk honden, maar het komt vaker voor bij de laatstgenoemde categorie. Deze twee vormen van plassen kunnen makkelijk worden gediagnosticeerd afhankelijk van de context waarin ze plaatsvinden.

Onderdanig plassen komt voor als een hond zich bedreigd voelt, zoals bijvoorbeeld als hij wordt gestraft of verbaal wordt mishandeld. Ook kan dit gebeuren als iemand een dominante houding aanneemt richting hem of haar(direct oogcontact of over de hond een hangen).

Onderdanig plassen dat wordt veroorzaakt omdat jouw Jack opgewonden is, komt vaak voor tijdens het groeten en spelen en gaat niet vergezeld met een onderdanige houding. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om dit gedrag te sturen.

Wordt niet boos als jouw hond plast in huis

Het heeft zeker geen zin om jouw Jack Russell te straffen of tegen hem te gaan schreeuwen. Honden snappen hier niets van. Sterker nog, je loopt het risico dat je het probleem alleen maar erger maakt en daar zit je al helemaal niet op te wachten. Honden, en zeker Jack Russells hebben positieve versterking nodig om slecht gedrag te doorbreken.

Blijf vooral rustig

Als je thuiskomt en je ziet dat jouw hond in huis heeft geplast, benader hem dan op een rustige manier. Dit zal een kalmerende werking hebben op jouw Jack Russell.

Benader jouw Jack Russel niet met een dominante houding

Als je ontdekt dat jouw hond plast in huis dan is het geen goed idee om een dominante houding aan te nemen. Je denkt waarschijnlijk dat jouw hond daar wel onder de indruk zal zijn, maar in de hondenwereld werkt dit allemaal net even anders.

Vermijdt direct oogcontact

Honden associëren direct oogcontact met een uitdaging. Voor een onderdanige hond kan een kort moment van oogcontact al ondraaglijk zijn.

Zoek het niveau van Jack Russell op

het is beter om te bukken en op het niveau van uw jack Russell te zitten dan over hem heen te buigen. Dit komt namelijk heel erg bedreigend over voor hem of haar.

Aai hem niet over zijn kop

Aai jouw Jack Russel onder de kin in plaats van op zijn kop. Dominante honden laten vaak hun dominantie zien door hun nek of een poot op de nek of schouders van een andere hond te leggen. Als een mens een hond aait over de kop kan een onderdanige hond dit zien als een teken van dominantie.

oudere hond plast

Wacht tot jouw Jack Russel rustig is

Negeer jouw Jack Russell totdat hij rustig is. Dit kan onderdanig plassen voorkomen. Als dit werkt, kun je proberen een paar kalmerende woordjes tegen hem of haar te zeggen. Je kunt vervolgens voorzichtig fysiek contact maken. Als hij na het het tonen van fysieke genegenheid nog steeds niet geplast, geef je hem een complimentje of een beloning.

Onderdanig plassen en plassen van opwinding kan vanzelf overgaan als de hond ouder wordt, als het niet wordt verergerd voor straf of onbedoelde versterking. Als je na het proberen van de hierboven genoemde suggesties nog steeds problemen heeft dan is het beste om uw dierenarts te raadplegen.

Dit artikel is zeker handig om te lezen: Een Jack Russel zindelijk maken – Hoe doe je dat?

Meer informatie als jouw hond in huis plast

Als jouw Jack Russell hond plast in huis en je weet niet hoe je dit op moet lossen dan kan ik je aanraden om de website van Jan Kramer eens te bezoeken. Hij is echt een enorme Jack Russel fan en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met de training en opvoeding van deze geliefde kleine doerak.

Klik hier en ga direct naar de website van Jan Kramer>>

 

 

 

Samenvatting
Onderdanig plassen bij de Jack Russell Terrier
Titel
Onderdanig plassen bij de Jack Russell Terrier
Omschrijving
Onderdanig plassen komt regelmatig voor bij honden. Wat is het en hoe herkent u het? Nog belangrijiker, wat doet u er tegen?
Auteur
Publisher Naam
jackrusselopvoeden.nl
Publisher Logo
DierDier