Jack Russell informatie

DierDier

De Jack Russell is een sterke, behendige en actieve werkhond met een grote persoonlijkheid. Zijn naam impliceert een afmeting van 25 tot 38 cm tot aan de schoft met een hoofdzakelijk witte lijf met een gladde, ruwe of gebroken vacht. Er zijn twee verschillende varianten van de Jack Russell – De Parson Jack Russell met een standaard afmeting van 30-36 cm en de Russell terriër met een standaard afmeting van 25-30 cm tot aan de schoft. Alhoewel hun lichaam relatief klein is, zorgt hun eindeloze energie, karakter en onbevreesde natuur ervoor dat ze meer veeleisend zijn dan veel grotere rassen. Ze hebben enorme hoeveelheid beweging buiten, hersenstimulatie en aandacht nodig. Als er niet tegemoet wordt gekomen aan zijn behoefte zal hij negatief gedrag gaan vertonen.

Jack Russell geschiedenis

De geschiedenis van de Jack Russell terriër gaat terug naar de 19e eeuw toen Jack Russells speciaal werden gefokt voor het jagen op op de grond levende dieren. Dit Ras is vernoemd naar de eerwaarde Jack Russell uit Devonshire England, die een gepassioneerd vossenjager was. Hij fokte zijn stam van terriërs met specifieke lichaamseigenschappen en persoonlijkheid, het best geschikt voor de vossenjacht. Hun grootte is vergelijkbaar met die van een vos, ze kunnen dus elk hol in waar een vos ook in kan. Ze zijn hoofdzakelijk wit en makkelijk te onderscheiden van de prooi. Ze zijn intelligent en dapper en zijn in staat een vos te slim af te zijn. Dit ras is niet gefokt met aandacht voor afmeting, kleur of type vacht, maar om aan de behoefte van de jacht te voldoen. Gepassioneerde fokkers en clubs hebben dit ras en werkvermogen behouden zodat ze nog steeds vergelijkbaar zijn met 200 jaar geleden.

Jack Russell persoonlijkheid

Dit energie ras is een uitstekende werkhond en maatje. Ze hebben veel beweging en stimulatie nodig voor hun intelligente kopje. Ze zijn actief, moedig, zelfverzekerd en vriendelijk. Van oorsprong zijn ze gefokt voor het jagen op vossen en andere kleine dieren zoals eekhoorns en dassen. Tegenwoordig worden ze gebruikt voor jagen, zoeken en redden, als hond-acteurs en bij andere verschillende baantjes. Het zijn ook geweldige honden voor behendigheidstraining, rennen, flyball en Frisbee.

De Jack Russell is een geweldig huisdier voor actieve mensen en gezinnen. Als een Jack Russell goed is getraind en gesocialiseerd kan het ook een goed maatje zijn voor een kind dat weet hoe het zich in de buurt van honden moet gedragen. Een Jack Russell zal verkeerd gedrag van een kind niet tolereren en daarom is een Jack Russell niet aan te raden bij kinderen onder de 6 jaar. Jack Russell’s zijn ook niet geschikt voor mensen met weinig energie.

Als Jack Russell’s niet op de juiste manier worden gestimuleerd, raken ze makkelijk verveeld. Dit leidt tot ongewenst gedrag zoals agressie, destructief gedrag, buitensporig blaffen, springen…..

Het is raadzaam om uw Jack Russell al vanaf jongs af aan te socialiseren zodat ze niet agressief worden richting andere dieren. Gehoorzaamheidstraining is ook een vereiste, omdat deze honden eigenwijs kunnen zijn waarbij consistente training is vereist.

Door hun ongelofelijke hoeveelheid energie zijn Jack Russell’s minder geschikt voor appartementen en binnensteden. Ze kunnen zich echter aanpassen als ze van voldoende beweging worden voorzien.

Hun energie, intelligentie, onbevreesdheid en neiging tot blaffen zijn geweldige eigenschappen voor hun oorspronkelijke doel, maar kan als slecht gedrag worden aangemerkt bij de tegenwoordige Jack Russell. Om ongewild gedrag te beheersen hebben ze stevig, maar zachte begeleiding nodig en genoeg beweging buiten mag niet ontbreken.

Borstelen en verzorging

Er zijn drie soorten vacht bij Jack Russell’s—glad, gebroken (tussen glad en ruw in) en ruw. Allemaal zouden ze waterbestendig moeten zijn. De kleur vacht moet ook hoofdzakelijk wit zijn (minimaal 51%) met zwarte en/of bruine vlekken. Bruine vlekken kunnen variëren van lichtbruin tot donkerbruin.

Jack Russell’s met een gladde en gebroken vacht verharen veel en moeten elke week geborsteld worden. Ruw haar moet geplukt worden in plaats van knippen. Het strippen van dode haren verzekert een gezonde stevige vacht, terwijl knippen dood haar laat zitten in de huid wat kan resulteren in ongelijke haargroei.

Als een Jack Russell goed verzorgd wordt, kan hij lang leven (15+ jaar) Over het algemeen wordt de Jack Russel gezien als een gezond ras.

Ras standaarden

Volgens de AKC (American Kennel Club)bestaat de Jack Russell terriër niet als een officieel ras. De AKC erkent de Russell terrier en de Parson Russell terriër, twee soortgelijke rassen met hoodzakelijk verschillen in hoogte en verhoudingen. Lees hieronder meer hierover. De Jack Russell terriër wordt erkend door de FCI (The Fédération Cynologique Internationale/ the World Canine Organisation) en zijn standaarden s zijn dezelfde als de standaarden van de AKC’s standaarden voor de Russell terriër. De Parson Russell terriër wordt afzonderlijk als een ras erkend. Zoals hieronder beschreven, hebben de rassen overeenkomsten en we zullen voornamelijk aangeven wat hen van elkaar onderscheidt. Alle bovengenoemde kenmerken zijn van toepassing op de Russell terriër en op de Parson Russell terriër.

De Russell terriër (AKC) of de Jack Russell terrier (FCI) is en kleine, actieve werkhond die hoofdzakelijk wordt gebruikt voor de vossenjacht. De ideale afmeting is 25 to 30 cm tot aan de schoft, ze zijn sterk, actief en behendig. De schedel is plat en gemiddeld breed, in breedte afnemend tot de ogen. De stop (inkeping tussen de snuit en hersenpan) is aanwezig, maar niet te aanwezig. De snuit is relatief breed. De lengte van de snuit, van neus tot de stop moet iets korter zijn dan de lengte van stop tot de achterhoofdknobbel (occiput). De neus moet zwart zijn en de kaak moet sterk zijn voorzien van een schaargebit. De oren moeten een V-vorm hebben (geknoopt of hangend). De ogen moeten donker en amandelvormig zijn met een slimme en intelligente expressie. De nek is sterk en relatief lang zodat de hond verder kan uitstrekken dan zijn voorpoten. De borstkas moet eerder diep zijn dan breed. De poten zijn afgerond en bestaan uit middelmatig gebogen tenen. De staart moet hoog en rechtop staan. Als de staart kort is, moet de punt van de staart op dezelfde hoogte staan de van de oren.

De Parson Russell terriër (AKC en FCI) is een iets grotere, middelgrote werkhond die ook wordt gebruikt voor de vossenjacht. De ideale hoogte van mannetjes is 36 cm en voor vrouwtjes 33 cm tot aan de schoft. Het gewicht varieert tussen de 6 en 8 kg. De hoogte tot aan de schoft is iets langer dan de lengte van schoft tot aan de begin van de staart. De kop is in verhouding met het lichaam. De schedel is plat met een brede snuit. De stop is goed aanwezig. Amandelvormige , donkerbruine ogen drukken intelligentie en moed uit. De oren zijn relatief Klein, v-vormig en hangend. De nek is gespierd, geleidelijk verbreed naar de schouders. Het lichaam moet relatief vierkant en gebalanceerd zijn, behendig en flexibel.

DierDier