Jack Russell hond geeft over? Dit is er aan de hand!

jack russell ziek
DierDier

Als jouw Jack Russell hond moet overgeven, zal je daar in eerste instantie van schrikken. Zeker als het de eerste keer is, weet je niet hoe je moe reageren. Wat moet je doen? Wat moet je niet doen? Het kan voor jou nu al een geruststelling zijn dat er in de meeste gevallen niks ernstigs aan de hand is.

 

Jack heeft iets gegeten dat niet goed is

Als jij jouw Jack Russell hond aan het uitlaten bent en hij ontsnapt aan jouw aandacht en even op onderzoek uitgaat, is de kans aanwezig dat hij iets opeet dat niet goed voor hem is. Het is zo gebeurd, je staat met de buurvrouw te praten en jouw Jack gaat aan de wandel. Een Jack Russell is een enorm nieuwsgierige hond, die aan alles snuffelt en ruikt, hij ziet iets dat er voor hem lekker uitziet en kan de verleiding niet weerstaan om het op te eten.  Honden zijn niet zo kieskeurig als katten en daarom kan het zo maar voorkomen dat jouw Jackie iets binnen krijgt dat bedorven is of iets waar hij een sterke lichamelijke reactie van krijgt.

Het lichaam van jouw Jack Russell zal op een natuurlijke wijze hierop reageren en zal proberen bv het bedorven voedsel uit het lichaam te krijgen. Dit gebeurt dan door middel van overgeven. Dit zal slechts eenmalig zijn, want zodra het bedorven eten eruit is, zal jouw Jack Russel weer snel de oude zijn en weer lekker rond rennen alsof er nooit wat was gebeurd.

inarticle button jack

Geef jouw Jack Russell de eerste paar dagen niet al te veel te eten. Het is belangrijk dat zijn maag tot rust komt, want door het overgeven is deze zeker van streek geraakt. Vergewis je ervan dat jouw hond wel genoeg drinkt, want door het overgeven is de kans dat jouw Jack uitdroogt veel groter dan daarvoor.

Als je ziet dat het overgeven langer aanhoudt en dat jouw hond slap aan het worden is, bestaat de mogelijkheid dat hij gif tot zich genomen heeft. Het is dan zeer belangrijk dat je direct met de dierenarts contact opneemt. In het overgrote deel van de gevallen zal jouw dierenarts nog op tijd zijn met ingrijpen.

Infectie in het maag- en darmstelsel

Wanneer je in de gaten hebt dat jouw Jack Russell uit het niets moet overgeven en er zijn geen aanwijzingen of vermoedens dat jouw Jack iets heeft gegeten dat bedorven is, dan is het mogelijk dat er sprake is van een infectie of ontsteking. Ook is het mogelijk dat hij een virus heeft opgelopen. Het overgeven gaat meestal hand in hand met een verslechterde conditie van jouw Jack Russell. Je zult zien dat jouw hond dan ook last heeft van koorts en diarree.

Als je het gevoel hebt dan jouw Jack niet helemaal lekker in zijn zit of zich niet gedraagt zoals normaal, ga dan zeker langs bij de dierenarts. Hij/Zij kan jouw hond beoordelen met de juiste diagnose en eventueel de juiste medicijnen voorschrijven.

jack russell banner

Deze oorzaken moet je ook weten

In het geval jouw Jack Russell meerdere keren overgeeft in combinatie met een verminderde eetlust, mindere aandrang tot drinken en een passieve houding, bel dan de dierenarts. Steeds maar weer moeten overgeven duidt veelal op ernstige aandoeningen. Jouw Jack Russell kan last hebben van een lever- of nieraandoening of last hebben van parasieten.  Ook een maagzweer of maagtumor kan de boosdoener zijn waardoor jouw hond steeds moet overgeven.

Als je niet weet waardoor het overgeven van jouw Jack Russell wordt veroorzaakt en er zijn geen aanwijzingen dat hij iets verkeerds heeft gegeten, raadpleeg dan uw dierenarts.

Jack Russell handboek

Wil jij meer weten over de Jack Russell in het algemeen of andere ziektes bij Jack Russell honden? Bezoek dan eens de website van Jan Kramer. Op deze website vindt u nog meer informatie over dit mooie hondenras. Klik hier en ga nu direct naar de website van Jan Kramer>>

DierDier