Jack Russell bijten afleren tips

DierDier

Wilt u uw Jack Russell bijten afleren? Laten we dan bij het begin beginnen. Jack Russell terriers zijn slimme, onafhankelijke en onbevreesde kleine honden. Ondanks of misschien wel juist door deze eigenschappen, zijn het nog steeds terriers. Het zijn kleine jachthonden die zijn gefokt om alles te achtervolgen dat probeert te ontsnappen. Tijdens het spelen kunnen Jack Russell terriers te opgewonden raken, zeker met kleine of jonge kinderen. De hoge stemmetjes van de kinderen kan ze herinneren aan piepend ongedierte of andere prooi.

Waarom bijten Jack Russell terriers?

Jack Russell terriers zijn prikkelbare honden. Ze hebben de neiging tot buitensporige zelfbescherming en agressie richting andere honden. Hun reputatie van happen en grommen is niet helemaal onverdiend.

Naast hun agressieve aard (welke door een professional moet worden behandeld en voortkomt uit complexe oorzaken gerelateerd aan dominantie) zijn de twee meest voorkomende oorzaken van bijten:

Tijdens het jagen en tijdens het spelen.

Jagen

De meeste honden houden ervan om alles dat beweegt achterna te zitten. Dit geldt zeker voor terriers en zeker ook voor de Jack Russell terriër, die een sterke drive heeft om te jagen. (Sterk instinct om te pakken en doden van kleine vluchtende dieren)

Ze achtervolgen hardlopers, fietsers, auto’s en voetgangers omdat ze de beweging zien en worden instinctief er naar aangetrokken om te jagen. Hij is gefokt om te jagen en in dingen te bijten dat probeert te vluchten. Het kan moeilijk zijn om dit instinct betrouwbaar te onderdrukken.

Ook al zou hij kunnen jagen en niet bijten, zal hij het bijt instinct de hele dag door in zijn hoofd houden. Bijvoorbeeld als hij naar de schutting rent omdat hij een voetganger hoort en meeloopt. Het enige verschil is dat hij zijn instinct niet kan onderdrukken, dat kan hem frustreren en hem aanmoedigen om op andere tijd bijtend gedrag te vertonen.

 

Spelend bijten

Het is makkelijker dan je zou denken om voor een hond overgestimuleerd te raken tijdens het spelen. Touwtrekken, worstelen en elke andere vorm van ruw spelen, zijn allemaal gevarenzones voor elke hond. Hij kan een hap nemen uit pure verleiding (het is te moeilijk om te onthouden dat u geen hond bent) of omdat u hem per ongeluk pijn doet.

Kinderen zijn in het bijzonder vatbaar om per ongeluk uw Jack Russell tijdens het spelen pijn te doen. Het Jack Russell ras is niet aan te raden voor kinderen. Een por in de ribben, trekken aan de oren of platgedrukte poot kan al resulteren in waarschuwings-bijten (wat veel pijnlijker is dar het klinkt!)

Jack Russell bijten afleren: wat moet ik doen?

Als u een Jack Russell heeft, weet u waarschijnlijk al dat uw terrein omheind moet zijn. Dit zorgt ervoor dat hij niet achter mensen aangaat de straat op. Als u een ketting geschakeld hel of hek met planken heeft waardoor hij doorheen kan kijken, zal hij nog steeds de tuin stuiven en elke beweging volgen door het hek heen totdat hij het niet meer kan zien.
– Als uw tuin niet omheind is, zorg er dan NU voor. Dit zorgt er namelijk voor dat uw Jack Russell zijn overtollige energie in de tuin kwijt kan zonder dat u hem in de gaten hoeft te houden. Het is ook goed voor zijn eigen veiligheid omdat hij niet de straat op kan rennen. De mogelijkheid om stoom te kunnen afblazen, zal ook de kans op bijten tijdens het spelen verminderen, omdat hij dan minder gespannen is.
– Als u een hek of schutting heeft waardoor uw Jack Russell kan kijken, overweeg dan om dit vervangen met materiaal waar hij niet doorheen kan kijken. Het is vriendelijker voor uw hond omdat het slecht gedrag voorkomt. Het zal resulteren in een kalmere stille, minder gespannen Jack Russell.

Jack russell bijten

Hoe moet ik spelen met mijn Jack Russell

Niet meer ruw spelen. Spelletjes die uw hond aanmoedigen om te winnen, zoals touwtrekken en worstelen verleiden hem om u te overtreffen. Je kan het hem niet kwalijk nemen dat hij bijt onder deze omstandigheden, hij doet er alles aan om ge winnen.

Een goed energiek spel dat niet happen en bijten uitlokt is “HALEN”. Voor hoed resultaat kunt u een kanon voor tennisballen gebruiken. Dit leert hem om te gehoorzamen en aan de andere kant is het leuk voor allebei. Daar komt nog bij dat uw Jack zijn overtollige energie verbrandt. Dit spel versterkt de training en de band die jullie hebben.

Probeer ook eens een frisbee. Gebruik hiervoor een speciale die u kunt kopen bij een dierenwinkel waardoor hij zijn tanden niet kan beschadigen. Een Jack Russell kan springen en u zult er zich over verbazen hoe behendig hij kan zijn. Deze kleine hond kan makkelijk 1,5 meter in de lucht springen om een frisbee uit de lucht te happen en hij zal elke mogelijkheid grijpen om zich uit te sloven.

Als het bijten doorgaat….

Als uw Jack Russell doorgaat met bijten, ondanks uw beste inspanningen, wordt het misschien tijd om een trainer in te schakelen. Een hondentrainer zal evalueren op welke manier u met uw Jack Russel omgaat en kan problemen en oorzaken van het bijten aanwijzen. Een trainer zal u dan leren hoe met uw Jack Russell om te gaan zonder happen of bijten uit te lokken door u bruikbare tips te geven. U kunt ook eerst het complete handboek voor de jack Russell raadplegen om meer trainingsadvies te krijgen. Dit handboek heeft al duizenden mensen geholpen om Jack Russell bijten afleren te laten slagen.  U kunt het e-book hier bestellen. U heeft een 100% niet goed geld terug garantie.

DierDier