Hoe stop ik het grommen van mijn Jack Russell terrier?

DierDier

Grommen is een verschijnsel dat we nooit willen horen van onze Jack Russell terrier.

Grommen kan zich manifesteren op verschillende manieren en kan worden veroorzaakt door verschillende prikkels in de directe omgeving van uw hond.

Het is bijvoorbeeld heel veel voorkomend dat honden naar elkaar grommen. Als uw Jack Russell echter gromt naar gezinsleden, staat u zeker niet alleen in dit relatief algemene probleem.

Dit gedrag wilt u zeker niet laten voortduren en er zijn zeker manieren om het te stoppen. Het is echter belangrijk om eerst te achterhalen en te begrijpen wat de oorzaak is van her grommen van uw geliefde viervoeter.

Waarom Jack Russel’s grommen en wat het betekent

Jack Russell TerrierEr zijn verschillende redenen waarom Jack Russell’s kunnen grommen naar u of uw familieden.

  • Angst
  • Jaloersheid
  • Opgekropte energie
  • Het testen van hierarchie in de “roedel”

Territorium en de hierarchie in de roedel zijn belangrijke zaken voor honden. Uw hond moet zijn plaats in het gezin weten, zodat hij uw gezinsleden met respect kan behandelen.

U en uw kinderen moeten leiderschap vertonen richting uw Jack Russell terrier.

Dit betekent niet dat u uw Jack Russell constant moet straffen. In plaats daarvan moet u altijd prioriteit geven aan positieve versterking.

Dit betekent dat wanneer uw hond gromt goed moet letten op de situatie en de menselijke interactie die eraan vooraf ging. Schrijf dit vervolgens op.

Na een paar incidenten van grommem en notities maken, moet u al een goed ideen hebben over de oorzaak van het grommen.

Veel voorkomende voorbeelden:

  • Overmatig aaien als de hond in zijn mand ligt (In zijn ogen is dat zijn territorium)
  • Het optillen van de hond en hem op gelijke hoogte brengen van anderen.
  • Naast hem liggen en ruw spelen met hem of overmatig aaien.

De bovenstaande voorbeelden verwarren de Jack Russell met betrekking tot zijn status in de familieroedel. Het ene moment staat hij onderaan en het andere moment weer bovenaan in de hierarchie.

Hoe stopt u het grommen?

Veel mensen gaan de fout in door de Jack Russell affectie te tonen als hij tegen een gezinslid gromt. Dit maakt de situatie alleen maar erger.

Door dit te doen, laat u blijken dat het acceptabel is dat hij gromt, terwijl dat absoluut niet het geval is!! U gebruikt positieve versterking om zijn gedrag goed te keuren.

Het beste dat u kunt doen is om preventieve maatregelen te nemen om grommen te voorkomen. U moet her gedrag voorafgaand aan het grommen aanpakken.

Cesar Millan stelt een ”niet aanraken, niet praten, geen oogcontact” aanpak voor als antwoord op grommen na het aaien of ander gedrag.

Dit betekent concreet dat u de Jack Russell voor een tijdje op zich zelf laat. Laat hem alleen als hij uitrust en respecteer zijn eigen ruimte. Er is niks gemeens of fout dat u uw hond niet aait. Het is echt niet slecht dat hij geen aai over zijn bol krijgt omdat hij niets ligt te doen.

Als de hond volledig is getraind, laat u pas uw kinderen weer met hem omgaan. Zijn energieniveau kan de drijfveer zijn voor zijn agressie richting anderen.

Als de Jack Russell zijn grommen toch blijft volhouden, moet u hem met zelfvertrouwen en kalmte duidelijk maken dat zijn gedrag niet acceptabel is. Zet hem in een kamer waar hij alleen is en laat hem daar een half uur zitten.

Consistentie is van essentieel belang. Hij moet duidelijk begrijpen dat grommen en ander negatief gedrag onacceptabel is en dat dit gelijk een negatieve stimulus oplevert.

Doe echter niets dat uw Jack Russell als agressie kan interpreteren, omdat die de situatie alleen maar kan verergeren. Wees assertief, maar laat u niet verleiden tot schreeuwen of gillen tegen hem.

 

DierDier