Blaasontsteking hond: 7 tips om uw hond te helpen!

hond plast veel
DierDier

Een blaasontsteking hond kan voor hondenbezitters moeilijk te identificeren zijn. Tevens ook verwarrend voor de hond die telkens aandrang heeft om te plassen. Leer hoe u een blaasontsteking hond kunt identificeren bij uw hond en wat u moet doen om uw viervoetige vriend te helpen.

Een blaasontsteking hond is redelijk gemeenschappelijk  bij honden. Wat lastig is, is dat honden u niet kunnen vertellen wat ze voelen en daarom kan het een uitdaging zijn om te achterhalen wat er aan de hand is met uw harige vriend.

Experts zeggen dat een hond  niet zal klagen of u laat merken dat de urine brandt en hij hoognodig moet. U moet afgaan op het gedrag van de hond. Tegen de tijd dat u de gedragsveranderingen opmerkt, kan de blaasontsteking al zeer ernstig zijn.

Hier zijn een aantal gedragingen waar u scherp op moet zijn bij uw hond:

  • Toegenomen dorst en het meer drinken van water
  • Vermoeidheid of traagheid
  • urgentie tonen om te plassen of het hebben van ongelukjes terwijl de hond zindelijk is
  • Het likken bij de urine opening
  • Janken, huilen of persen bij het plassen

Vrouwtjes zijn meer vatbaar voor een blaasontsteking hond, omdat ze een kortere urinebuis hebben. Als u de bovenstaande symptomen of gedragingen waarneemt, neem dan contact op met uw dierenarts. De dierenarts zal hoogstwaarschijnlijk testen op een blaasontsteking.

Behandeling blaasontsteking hond

Als de diagnose eenmaal is gesteld, is een behandeling met antibiotica voor de hand liggend. Uw dierenarts kan ook een ontstekingsremmend medicijn of pijnmedicatie voorschrijven voor 24 uur om uw hond wat meer comfort te geven. Als uw dierenarts dit niet voorstelt, maar u bent van mening dat uw hond zich erg ongemakkelijk voelt, vraag er dan om.

U kunt uw dierenarts ook vragen naar natuurlijke hulpmiddelen, zoals cranberry supplementen. Vraag niet alleen maar naar de producten, maar ook de doseringen die voor uw hond geschikt zijn. Laat uw dierenarts daarbij ook weten niet goed bepaalde medicijnen kan, zoals pillen.  Ee kan dan bijvoorbeeld medicijn voorgeschreven worden in de vorm van een hondenkoekje. Dit is wat aantrekkelijker voor hem.

Tips

Deze tips kunt u in praktijk brengen als uw hond weer herstellende is van een blaasontsteking hond:

Tip 1: zorg voor voldoende vers water en een dieet krijgt van nat voer (op zijn minst totdat hij is genezen), war dit stimuleert de benodigde waterinname.

Blaasontsteking hond water

Tip 2: Zorg ervoor dat u zijn medicijnen op tijd krijgt en wees ee zeker van dat hij zijn pillen ook doorslikt en de vereiste dosis binnenkrijgt. Stop niet met het geven van medicijnen als uw hond beter lijkt. Maak de hele kuur af zoals voorgeschreven door uw dierenarts.

Blaasontsteking hond medicijnen

Tip 3: Geef uw hond geen standje of scheld hem uit als hij een ongelukje heeft, want dit is normaal bij een blaasontsteking hond. Als een hond blaasontsteking heeft, kunt u ongelukjes  verwachten. Neem daarom maatregelen om uw vloer en meubels te beschermen.

Blaasontsteking hond niet boos worden

Tip 4: Als uw hond niet reageert op de medicatie of aanbevolen behandeling binnen 24 uur, raadpleeg dan gelijk uw huisarts.

blaasontsteking jack russell

Tip 5: Laat uw hond naar buiten om regelmatig te laten plassen. Het ophouden van urine voor langere periodes kan de blaasontsteking hond alleen maar erger maken.

hond heeft blaasontsteking

Tip 6: Uw huisarts kan uw hond een speciaal dieet voorschrijven om de pH waarde in de urine van uw hond te verminderen om zo de kans te verkleinen op de groei van bacterieen in zijn urine. Het is hierbij erg belangrijk dat u zich houdt aan dit dieet en dat betekent geen restjes meer van de tafel geven aan uw hond.

blaasontsteking hond speciaal dieet

Tip 7: Laat de oppas, uitlaatdienst of andere vorm van hulpverlening voor uw hond weten wat uw hond mankeert, zodat ze weten wat ze moeten doen. Wees er zeker van dat ze deze tips lezen en goed weten hoe ze met de medicatie om moeten gaan als het nodig is.

Als de kuur van uw hond of behandeling is afgelopen, ga dan naar uw dierenarts om de urine van uw hond te laten controleren en de blaasontsteking hond is verdwenen.

DierDier